Onderstaande aanvullende voorwaarden zijn een samenvatting van alle relevante delen van de originele aanvullende voorwaarden. Log in met uw klantaccount, of neem contact op om de volledige aanvullende voorwaarden in te zien.

Aanvullende voorwaarden koopovereenkomst

versie: 1 juni 2024

Artikel 1 - Definities

1.1 De onderhavige aanvullende voorwaarden koopovereenkomst worden in deze aanvullende voorwaarden koopovereenkomst aangeduid als “aanvullende voorwaarden”.
1.2 De heer R. Wiersma, wonende aan de Grebbestraat 27, 3812 JC te Amersfoort, wordt in deze aanvullende voorwaarden aangeduid als “verkoper”.
1.3 De (potentiële) wederpartij van dienstverlener wordt in deze aanvullende voorwaarden aangeduid als “koper”.
1.4 Een koper die tevens een individu is en die als privépersoon handelt, wordt in deze algemene voorwaarden aangeduid als “consument”.
1.5 Koper en verkoper samen worden aangeduid als “partijen”.
1.6 De tussen partijen te sluiten of gesloten overeenkomst wordt aangeduid als “overeenkomst”.
1.7 De algemene voorwaarden van verkoper worden aangeduid als “algemene voorwaarden”.
1.8 Alle (on)roerende zaken zowel fysiek als niet-fysiek welke geleverd of verkocht worden door verkoper, wording in deze aanvullende voorwaarden aangeduid als “goederen”.

Artikel 2 - Toepasselijkheid

2.1 De algemene voorwaarden van verkoper zijn van toepassing op deze aanvullende voorwaarden. Deze aanvullende voorwaarden gelden als een aanvulling op de algemene voorwaarden.
2.2 De aanvullende voorwaarden zijn van toepassing op alle offertes, aanbiedingen, opdrachten, werkzaamheden, bestellingen, leveringen van (on)roerende zaken en overeenkomsten en rechtsbetrekkingen waarbij (een derde namens) verkoper partij is wanneer dit overeengekomen is tussen partijen.

Artikel 3 - Levering

3.1 Levering van goederen vindt plaats zolang de voorraad van verkoper strekt.
3.2 Levering geschiedt ‘af magazijn’. Dit houdt in dat alle kosten voor koper zijn, tenzij partijen anders zijn overeengekomen.
3.3 Levering van online bestelde producten vindt plaats op het door koper aangegeven adres.
3.4 Koper dient ervoor zorg te dragen dat de feitelijke levering van de door haar bestelde producten tijdig kan plaatsvinden.
3.5 Koper is verplicht de goederen af te nemen op het moment dat verkoper, of een derde namens verkoper, deze bij haar aflevert of doet afleveren, dan wel op het moment waarop deze zaken haar volgens de overeenkomst ter beschikking worden gesteld.
3.6 Indien koper afname weigert of nalatig is in het verstrekken van informatie of instructies die noodzakelijk zijn voor de levering, is verkoper gerechtigd de goederen voor rekening en risico van koper op te slaan. Wanneer zaken na het verstrijken van de levertijd niet door koper zijn afgenomen, blijven deze ter beschikking staan van verkoper. Niet afgenomen goederen worden voor rekening en risico van koper opgeslagen. Verkoper mag altijd gebruik maken van de bevoegdheid van artikel 6:90 BW.
3.7 Indien koper met verkoper levering op afroep is overeengekomen, en koper zonder daartoe gerechtigd te zijn de goederen niet binnen de overeengekomen termijn heeft afgenomen, of bij gebreke van een overeengekomen termijn niet binnen drie (3) maanden na de gereedmelding, mag verkoper tot annulering of ontbinding van de overeenkomst gesloten met koper overgaan, zonder dat verkoper tot enige schadevergoeding verplicht zal zijn of zal kunnen worden en onverminderd het recht van verkoper om alla als gevolg daarvan geleden of te lijden schade op koper te verhalen, die gehouden is deze schade aan verkoper te vergoeden.
3.8 Indien goederen worden bezorgd, is verkoper gerechtigd eventuele bezorgkosten in rekening te brengen. Transportkosten, waaronder bezorgkosten, zijn voor rekening van koper, tenzij partijen hierover iets anders hebben afgesproken.
3.9 Indien verkoper gegevens van koper nodig heeft voor de uitvoering van de overeenkomst, vangt de levertijd aan nadat koper deze gegevens aan verkoper ter beschikking heeft gesteld.
3.10 Een door verkoper opgegeven termijn voor levering is indicatief en geeft koper bij overschrijding daarvan geen recht op ontbinding of schadevergoeding. Dit is nimmer een fatale termijn, tenzij partijen uitdrukkelijk en schriftelijk anders zijn overeengekomen. Bij overschrijding van de termijn moet koper verkoper schriftelijk in gebreke stellen en deze ingebrekestelling deugdelijk en uitgebreid motiveren.
3.11 De levertijd vangt aan nadat koper akkoord is gegaan met de offerte of overeenkomst en dit heeft bevestigd aan verkoper.
3.12 Overschrijding van de opgegeven levertijd geeft koper geen recht op schadevergoeding en evenmin het recht om de overeenkomst te ontbinden, tenzij verkoper niet binnen veertien (14) kalenderdagen na daartoe schriftelijk te zijn aangemaand kan leveren of partijen hierover iets anders hebben afgesproken.
3.13 Verkoper is gerechtigd de goederen in gedeelten te leveren, tenzij partijen dit anders schriftelijk zijn overeengekomen of aan deellevering geen zelfstandige waarde toekomt. Verkoper is bij levering in delen gerechtigd deze delen afzonderlijk in rekening te brengen bij koper.
3.14 Indien de overeengekomen bedragen niet of niet op tijd door koper worden voldaan, heeft verkoper het recht om zijn verplichtingen op te schorten totdat het overeengekomen deel alsnog is voldaan.
3.15 Bij te late betaling is er sprake van schuldeisersverzuim, met als gevolg dat koper een verlate levering niet aan verkoper kan tegenwerpen.
3.16 Indien de verpakking van een geleverd goed, als dit normaliter verpakt is, geopend of beschadigd is, dient koper, alvorens het goed in ontvangst te nemen, hiervan door de expediteur c.q. bezorger een aantekening op te laten maken, bij gebreke waarvan verkoper niet aansprakelijk kan worden gehouden voor eventuele schade.
3.17 Indien koper zelf voor transport van goederen zorgdraagt, dient zij eventuele zichtbare beschadigingen aan goederen of de verpakking daarvan voorafgaand aan het vervoer te melden aan verkoper, bij gebreke waarvan verkoper niet aansprakelijk kan worden gehouden voor eventuele schade.

Artikel 4 - Risico-overgang

4.1 Zodra het gekochte goed door koper in ontvangst is genomen of het moment waarop het gekochte goed in de macht van koper wordt gebracht, gaat het risico van verlies, beschadiging of waardevermindering over van verkoper naar koper.

Artikel 5 - Monsters en modellen

5.1 Is aan koper een monster of model getoond of verstrekt, dan wordt het vermoed slechts als aanduiding te zijn verstrekt zonder dat de te leveren goederen daaraan behoeven te beantwoorden. Dit is anders als partijen uitdrukkelijk zijn overeengekomen dat de te leveren zaak wel daarmee zal overeenstemmen.
5.2 Bij overeenkomsten ter zake van een onroerende zaak wordt een eventuele vermelding van de oppervlakte of andere afmetingen en aanduidingen eveneens vermoed slechts als aanduiding bedoeld te zijn, zonder dat de te leveren zaak daaraan behoeft te beantwoorden.

Artikel 6 - Onderzoek en reclame

6.1 Koper is gehouden in geleverde goederen of verleende diensten op het moment van (af)levering, maar in ieder geval binnen zo kort mogelijke termijn te (doen) onderzoeken op eventuele tekortkomingen. Daarbij behoort koper te onderzoeken of kwaliteit en kwantiteit van het geleverde overeenstemmen met hetgeen partijen zijn overeengekomen, althans dat de kwaliteit en kwantiteit voldoen aan de eisen die daaraan in het normale (handels)verkeer gelden.
6.2 Beantwoordt een geleverd goed of verleende dienst niet aan hetgeen koper redelijkerwijs van de overeenkomst mocht verwachten, dan dient koper verkoper daarvan zo spoedig mogelijk, doch in ieder geval binnen één (1) maand na constatering van de tekortkomingen, op de hoogte te stellen.
6.3 Consument dient verkoper uiterlijk binnen twee (2) maanden na constatering van de tekortkomingen hiervan op de hoogte te stellen.
6.4 Koper geeft in zijn reclame een zo gedetailleerd mogelijke omschrijving van de tekortkomingen, zodat verkoper in staat is hierop adequaat te reageren.
6.5 Reclames met betrekking tot beschadigingen, tekorten of verlies van geleverde goederen moeten binnen veertien (14) dagen na de dag van (af)levering van de goederen door koper schriftelijk bij verkoper worden ingediend. Voor consumenten geldt hier een termijn van dertig (30) dagen na de dag van (af)levering van de goederen.
6.6 Bij gegrondverklaring van de klacht binnen de gestelde termijn heeft verkoper het recht om óf te herstellen, óf opnieuw te leveren, óf om van levering af te zien en koper een creditnota te sturen voor dat deel van de koopprijs.
6.7 Geringe en/of in de branche gebruikelijke afwijkingen en verschil in kwaliteit, kleur, aantal, maat of afwerking kunnen niet aan verkoper worden tegengeworpen.
6.8 Klachten met betrekking tot een bepaald goed, hebben geen invloed op andere goederen dan wel onderdelen behorende bij diezelfde of een andere overeenkomst.
6.9 Koper dient aan te tonen dat de klacht betrekking heeft op een overeenkomst tussen partijen.
6.10 Indien een klacht betrekking heeft op lopende werkzaamheden, kan dit er in ieder geval niet toe leiden dat verkoper gehouden kan worden om andere werkzaamheden te verrichten dan zijn overeengekomen.
6.11 Na het verwerken van de goederen bij koper worden geen reclames meer geaccepteerd.

Artikel 7 - Ruilen

7.1 Het ruilen van door koper gekochte goederen is niet mogelijk.

Artikel 8 - Herroepingsrecht

8.1 Een consument kan een online aankoop gedurende een bedenktijd van veertien (14) kalenderdagen zonder opgave van reden ontbinden op voorwaarde dat:
- het goed niet is gebruikt;
- het geen goed betreft welke snel kan bederven of verouderen, zoals voedsel, verse dranken of bloemen;
- het geen goed betreft welke speciaal voor consument op maat is gemaakt of aangepast, zoals een maatpak of kast op maat;
- het geen goed betreft welke duidelijk persoonlijk is, zoals familiefoto’s of een trouwring met datum of naam;
- het geen goed betreft welke niet kan worden teruggestuurd om hygiënische redenen, bijvoorbeeld het geval bij ondergoed, badkleding et cetera;
- de verzegeling nog intact is, indien het gaat om gegevensdragers met digitale inhoud, bijvoorbeeld het geval bij dvd’s, cd’s, usb-sticks, harde schijven et cetera;
- er voor het goed of de dienst geen datum of periode is afgesproken, zoals logies, verhuur van vakantiehuisjes, (pakket)reis, restaurantbedrijf, cateringopdracht, passagiers- en/of goederenvervoer, autoverhuur, iedere vorm van vrijetijdsbesteding en tickets voor evenementen of tentoonstellingen;
- het goed geen los tijdschrift of losse krant is;
- het goed bij (af)levering niet met iets anders mengt, zoals beton of zand storten;
- het goed heeft geen schommelende prijs waar verkoper geen invloed op heeft, zoals goud of aandelen;
- het geen (opdracht tot) spoedreparatie betreft, zoals lekkage of verstopping;
- het geen kansspelen, gokactiviteiten, weddenschappen en/of loterijen betreft;
- consument niet heeft afgezien van haar herroepingsrecht;
- het geen dienst betreft die met instemming van koper volledig wordt uitgevoerd binnen de veertien (14) kalenderdagen bedenktijd en waarbij koper uitdrukkelijk heeft verklaard van het herroepingsrecht af te zien.
Verder zijn uitgezonderd:
- sociale dienstverlening, thuiszorg en gezondheidszorg;
- financiële diensten;
- onroerende zaken en woonruimte (zowel koop als huur);
- overeenkomsten waarbij een notaris nodig is;
- overeenkomsten voor een bedrag van minder dan € 50,-. Van laatste uitzondering kan verkoper, op verzoek van koper, eventueel afwijken door geen minimumbedrag te vereisen.
8.2 De bedenktijd van veertien (14) kalenderdagen zoals bedoeld in artikel 8 lid 1 van deze aanvullende voorwaarden vangt aan:
- op de dag nadat consument het laatste goed of onderdeel heeft ontvangen van één (1) bestelling;
- zodra consument de overeenkomst levering van de dienst heeft gesloten;
- zodra consument bevestigd heeft dat zij digitale inhoud via internet gaat afnemen.
8.3 Consument kan haar beroep op het herroepingsrecht kenbaar maken via het e-mailadres of het postadres welke op de kwitantie of factuur te vinden is, indien gewenst met behulp van een herroepingsformulier welke bij verkoper elektronisch is op te vragen via haar e-mailadres of website welke op de kwitantie of factuur te vinden is.
8.4 Consument is verplicht om de goederen binnen veertien (14) dagen na het kenbaar maken van haar gebruik van het herroepingsrecht te retourneren aan verkoper, bij gebreke waarvan haar herroepingsrecht komt te vervallen.

Artikel 9 - Vergoeding van bezorg- en retourkosten

9.1 Indien consument tijdig van haar herroepingsrecht gebruik heeft gemaakt en als gevolg daarvan tijdig de volledige bestelling aan verkoper heeft geretourneerd, dan zal verkoper eventuele door consument betaalde verzendkosten binnen veertien (14) dagen na ontvangst van de tijdig volledig geretourneerde bestelling aan consument terugbetalen. Dit betreft de verzendkosten waarvoor consument in eerste instantie bij de bestelling heeft betaald.
9.2 De kosten voor het bezorgen komen slechts voor rekening van verkoper voor zover de volledige bestelling wordt geretourneerd.
9.3 Indien consument een beroep doet op haar herroepingsrecht en de volledige bestelling tijdig retourneert, dan komen de kosten voor het retourneren van de volledige bestelling voor rekening van de consument. Consument dient hiertoe een officiële specificatie van de gemaakte kosten en een eventueel verzendbewijs aan verkoper te doen toekomen.

Artikel 10 - Recht van ontbinding

10.1 Koper heeft het recht de overeenkomst te ontbinden wanneer verkoper toerekenbaar tekortschiet in de nakoming van haar verplichtingen, tenzij deze tekortkoming, gezien haar bijzondere aard of geringe betekenis, de ontbinding niet rechtvaardigt.
10.2 Is de nakoming van de verplichtingen door verkoper niet vrijblijvend of tijdelijk onmogelijk, dan kan ontbinding pas plaatsvinden nadat verkoper in verzuim is.
10.3 Verkoper heeft het recht de overeenkomst met koper te ontbinden, indien koper haar verplichtingen uit de overeenkomst niet volledig of niet tijdig nakomt, dan wel indien verkoper kennis heeft genomen van omstandigheden die haar goede grond geven te vrezen dat koper haar verplichtingen niet behoorlijk zal kunnen nakomen.

Artikel 11 - Recht van reclame

11.1 Zodra koper in verzuim is, is verkoper gerechtigd het recht van reclame in te roepen ten aanzien van de onbetaalde aan koper geleverde goederen.
11.2 Verkoper roept het recht van reclame in door middel van een schriftelijke of elektronische mededeling.
11.3 Zodra koper op de hoogte is gesteld van het ingeroepen recht van reclame, dient koper de producten waar dit recht betrekking op heeft, onmiddellijk te retourneren aan verkoper, tenzij partijen hierover andere afspraken maken.
11.4 De kosten voor het terughalen of -bezorgen van de goederen komen voor rekening van koper.

Artikel 12 - Toepasselijk recht en geschillen

12.1 Op alle aanbiedingen en overeenkomsten met verkoper en koper waarop deze aanvullende voorwaarden van toepassing zijn, is uitsluitend het Nederlands recht van toepassing.
12.2 Wanneer in een gerechtelijke procedure één of meerdere bepalingen van deze aanvullende voorwaarden als onredelijk bezwarend worden aangemerkt, dan blijven de overige bepalingen onverminderd van kracht.
12.3 Wanneer één of meerdere bepalingen van deze aanvullende voorwaarden nietig of vernietigbaar blijken, dan tast dit de overige bepalingen van deze voorwaarden niet aan.
12.4 Een bepaling die nietig of vernietigbaar is, wordt in dat geval vervangen door een rechtsgeldige bepaling die de nietige dan wel vernietigde bepaling voor wat betreft inhoud, strekking en gevolg zo dicht mogelijk in de buurt komt van wat verkoper bij het opstellen van de voorwaarden op dat punt voor ogen had.
12.5 Alle geschillen voortvloeiend of verband houdend met de overeenkomst, dan wel overeenkomsten die daarvan het gevolg mochten zijn, en/of aanvullende voorwaarden worden exclusief voorgelegd aan en beslecht door de bevoegde rechter van de rechtbank in het arrondissement van verkoper, tenzij de wet dwingend anders voorschrijft.

Artikel 13 - Wijzigingen van de aanvullende voorwaarden

13.1 Verkoper is in alle gevallen gerechtigd deze aanvullende voorwaarden te wijzigen of aan te vullen.
13.2 Wijzigingen van ondergeschikt belang kunnen te allen tijde worden doorgevoerd zonder koper hiervan op de hoogte te hoeven brengen.
13.3 Verkoper zal grote inhoudelijke wijzigingen koper ten minste één (1) maand voor inwerkingtreding van de nieuwe aanvullende voorwaarden schriftelijk op de hoogte stellen van de te nemen wijzigingen.
13.4 Indien consument niet akkoord wenst te gaan met de gewijzigde bedingen uit de nieuwe aanvullende voorwaarden, dan is zij gerechtigd binnen zeven (7) werkdagen na de onder artikel 13 lid 3 van deze aanvullende voorwaarden bedoelde kennisgeving de overeenkomst schriftelijk op te zeggen tegen de in artikel 13 lid 3 van deze aanvullende voorwaarden bedoelde datum van inwerkingtreding van de nieuwe aanvullende voorwaarden.
13.5 Deze aanvullende voorwaarden vervangen de aanvullende voorwaarden koopovereenkomst van verkoper van eerdere datum. Van toepassing is steeds de meest recente versie van de aanvullende voorwaarden. Partijen zijn gebonden aan de nieuwe aanvullende voorwaarden vanaf het moment van inwerkingtreding.

Artikel 14 - Slotbepalingen

14.1 Indien en voor zover op grond van de redelijkheid en billijkheid of het onredelijk bezwarend karakter op enige bepaling van deze aanvullende voorwaarden geen beroep kan worden gedaan, komt aan de desbetreffende bepaling wat betreft inhoud en strekking in elk geval een zoveel mogelijk overeenkomstige betekenis toe, zodat daarop wel een beroep kan worden gedaan. De nietigheid of vernietigbaarheid van één of meerdere bepalingen van de aanvullende voorwaarden, leidt niet tot nietigheid of vernietigbaarheid van de overige bepalingen.
14.2 Deze aanvullende voorwaarden zijn opgesteld door verkoper en treden in werking per 1 juni 2024.